Тигрови Скариди с Чесън, Чили и Зехтин

IMAG0139 - CopyНеобходими Продукти и Подправки:

    • 1 кг – 16/20 Тигрови Скариди
    • 100 грама от най добрия Студено Пресован Зехтин
    • 6 – 8 Скилидки Чесън
    • ½ Чаша Бяло Вино
    • Морска Сол
    • Щипка Кафява Захар
    • Щипка Мащерка
    • Щипка Чер Пипер
    • Чили Паста ( Готова Тай)
    • 2 Капачки Бренди
    • 2 Лимона
 
 

      Съвършените неща са прости. Те нямат нужда от нищо повече и нищо по-малко. Блюдо от скариди с чаша бяло вино е едно от тях. Ако живеете в България препоръчвам ви да си купите замразени Кралски Скариди. Ако се опитате да купите пресни, което разбира се е по добре, за скарида с подобен размер (18-23 см.) тук ще ви одерат кожата. Също така, ако не познавате собственика на магазина, не бихте могли да сте сигурни до колко пресни наистина са. Та значи аз например отскачам до Metro  и там на морския щанд (не този за прясна риба) намирам замразени по кило Black Trigger Shrimps от Индия. Цената е около 20-25 лв. за кило. Разопаковаме и оставяме да се размразят на стайна температура ( около час-час и половина). Измиваме скаридите обилно със студена вода, след което отцеждаме и поръсваме с морска сол. Повечето хора предпочитат да консумират скаридите почистени, ако и вашия случай е такъв, то почистете ги, но оставете последните две люспи и опашката. За мен лично, при скарида с подобен размер това е грехота. Губи се цялото удоволствие да си обелиш скаридата осмуквайки пръсти, да не говорим, за това че бидейки в черупката си скаридата запазва  в пъти аромата и сосът си. Та така, аз предлагам – непочистени. Разбира се, приятелката ми е на друго мнение затова ги готвя и по двата начина, както ще видите от снимките по долу.

    Когато хапваме непочистени скариди, малко зад главата пречупваме скаридата и дърпаме. По този начин премахваме главата и други части, които не са ядливи, след това почистваме и останалата част от твърдата обвивка. Ако държите премахнете и тънката вена на гръбнака, която при термична обработка уж добивала горчив вкус.

      Времето за изпълнение е около 4-6 минути, храната е 2-3 човека.

     Взимаме голям тефлонов тиган. Имайте в предвид, че имате нужда от наистина силен котлон/газ. Смачкваме скилидките чесън с плоската страна на ножа върху дъската за да освободят предварително по голямата част от аромата си и ги накълцваме на ситно. Поставяме зехтина и добавяме чесъна и една супена или чаена лъжица Чили паста (зависи колко пикантни ги обичате). След като пастата леко се запържи добавяме скаридите и ги заливаме с бялото вино. Поръсваме със кафявата захар и разбъркваме внимателно за да не разкъсаме или начупим скаридите. Подчертавам – котлонът трябва да е наистина силен, за да може бялото вино да се изпари бързо, а продуктите да добият характерният загар отвън а вътре да останат сочни. Сега е момента да добавим малко морска сол, чер пипер, мащерка и да изстискаме половин лимон. Запържваме още около 30 секунди и фламбираме с брендито. Готови сте.

     Добър Апетит !

     Скаридите

     Един от най – популярните морски дарове в днешно време са скаридите.Те се отглеждат в специални ферми. Категоризират според дължината, която варира от няколко милиметра до 33 см. От това, по какъв начин са отглеждани, зависи и вкусът им. Най-разпространени сред кралските скариди, са тигровите, които са най-консумираните в Азия. Всъщност тези ракообразни са може би най-известната морска храна. Твърдото, полупрозрачно месо на суровата скарида може да има различен цвят в зависимост от самия й вид. Може да е розово, сиво, кафеникаво или жълто. Веднъж подложено на топлинна обработка месото на тези ракообразни става матово и кремаво или розово на цвят. Месото им е плътно и възхитително ароматно. Скариди има почти по целия свят. Въпреки че много държави ги отглеждат изкуствено, по-голяма част от продукцията идва от САЩ, Южна и Централна Америка, Япония, Тайланд и Тайван и Индия. Скаридите могат да се консумират печени на скара, варени, задушени, панирани или пържени. Основно правило при подготовката им е да не се преваряват, защото месото става твърдо и безвкусно.

   Как да ги избираме и съхраняваме

  • Пресните скариди трябва да са с твърди тела и без следи от черни петна по черупката им. Ако купувате пресни скариди, е добре да знаете, че те са трайни само около ден-два.
  • Ако смятате да приготвяте скаридите по-нататък, по-добре ги вземете замразени. Във фризира се съхраняват за няколко седмици.
  • Миризмата е добър индикатор дали скаридите са пресни. Ако наистина са пресни те трябва да имат аромат на море.
  • Ако ги купувате с черупките, имайте предвид, че с отстраняването им се губят около 20% от теглото на морския дар.

Вашият коментар